Üdvözlünk a Lenkey-s Bajtársi Egyesület weboldalán.

Olvasd el a történetünket...

Nyomtatóbarát változat
Koszorúzás Pákozdon - honvedelem.hu

 
A XXVIII. Katonanemzedéki Találkozó alkalmából koszorút helyeztek el a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) emlékhelyén, Pákozdon, október 7-én. Az eseményen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.
 

Huszonnyolcadik alkalommal rendezi meg a BEOSZ az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban a Katonanemzedéki Találkozót október 7-8-án. A program részeként ünnepélyes koszorúzást tartottak a pákozdi Katonai Emlékparkban, a szervezet által emelt kopjafáknál, amelyeket a katonanemzedékek összetartozásának szimbólumaként állítottak.

 

Az eseményen az oszlopoknál Benkő Tibor honvédelmi miniszter helyezte el az emlékezés koszorúját, a Magyar Honvédség Parancsnokságát Sándor Zsolt dandártábornok, az MHP törzsfőnökének műveleti helyettese, míg a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, elnök képviselte.


Forrás, bővebben: https://honvedelem.hu/cikk/koszoruzas-pakozdon/

Nyomtatóbarát változat
Híd a katonagenerációk között - honvedelem.hu

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megalakítása óta törekszik rá, hogy hidat építsen múlt és jelen közé – hangsúlyozta Szabó István honvédelmi államtitkár, a 28. Katonanemzedéki Találkozó megnyitóján október 7-én, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

Az államtitkár kiemelte: huszonnyolc esztendővel ezelőtt az első Katonanemzedéki találkozó a „Kézfogás a hon védelméért” jelmondattal kezdődött, amely magáért beszélt, és különös jelentőséggel bírt. „Jó érzés látni, hogy az összetartozás, az egységben gondolkodás az aktív katonai szolgálatot követően is folytatódik, hogy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége évről évre komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megtartsa a Katonanemzedéki találkozó hagyományát.


 
Nyomtatóbarát változat
Rákóczi fejedelem „EGERészése” Városi történelemverseny középiskolások számára

bottyan_dorre_tivadar_rajza.jpgRákóczi fejedelem „EGERészése”
Városi történelemverseny középiskolások számára
Bottyán János halálának 310. évfordulójára

A verseny meghirdetői és rendezői: Lenkey-s Bajtársi Egyesület, Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete, Dobó István Vármúzeum, Egri Vitézlő Oskola


A verseny célja: a 15-18 éves korosztály érdeklődésének felkeltése a magyar hadtörténelem, a honismeret és helytörténet iránt. Fontos célkitűzés, hogy a múzeumi tárgyak, a történelmi örökségi helyszín és a katonai hagyományőrzők segítségével a történelmi múlttal való találkozást a résztvevők személyes élményévé tegyük.
Téma: a Rákóczi-szabadságharc országos és helytörténeti vonatkozásai.


A jelentkezés feltételei: a gimnáziumok és szakközépiskolák 10–12. évfolyamaiból szerveződött 3 fős csapatokat várunk elsősorban, de nem zárjuk ki a vegyes évfolyamokból alakult csapatok jelentkezését sem.


A nevezés módja: A honlapunkról letöltött TOTÓ-t kérjük visszaküldeni kitöltve, e-mailben, ráírva a csapat nevét is. A további információkat kérnénk szépen a levélbe beleírni.

TOTÓ letölthető ide kattintva!


A nevezés határideje: 2019. október 10. Nevezési díj nincs.


A verseny menete: A verseny egy fordulós, a versenyzőknek elméleti, ügyességi és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk, melyek a középiskolai 10. évfolyam történelem tananyagára, kiemelten a Rákóczi-szabadságharc és a török kiűzésének időszaka reformkor témakörére épül. A felkészüléshez a témakörhöz kapcsolódó irodalom, képző és zeneművészeti ismeretek áttekintését is javasoljuk.


A verseny tervezett időpontja és helyszíne:
2019. október 18. (péntek) 10 00.
Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya


A szervezők elérhetősége:
Munkácsi Sándor tart. ezredes, elnök
Telefon: 06 70 619 6121
Email: sandor.munkacsi©gmail.com
Honlap: https://mataszheves.hu/

 

Felkészüléshez javasolt irodalom

• 10. évfolyamos történelem tankönyvek
• Rubicon Acquila könyvek: Nagy Képes Milleniumi Arcképcsarnok 1999. (Bercsényi Miklós és II. Rákóczi Ferenc)
• wikipedia.hu, tortenelemcikkek.hu, tortelenemklub.com vonatkozó cikkei
• youtube.com Rákóczi hadnagya c. film, bujdosó és kuruc dalok
• kotetek.rodosz.ro 2012/tanulmányok/Kis_Csaba.pdf, Eger a Rákóczi-szabadságharc éveiben 1703-1710


Nyomtatóbarát változat
„EGER a Mi Városunk” Nyugdíjas történelmi vetélkedő

2019. szeptember 13-án már ötödik alkalommal került megrendezésre az „Eger a Mi Városunk” történelmi vetélkedő az egri nyugdíjas szervezetek részére.
20190913_vetelkedo_01.jpg
 
A vetélkedőt a 2018. évi győztes csapat, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület rendezte az egri városháza üvegtermében.

20190913_vetelkedo_02.jpg

A vetélkedő témája Egerrel és történelmével volt kapcsolatos.

A kérdések:
  • Eger város nevének története, keletkezése.
  • Egerben hol találhatók koronák.
  • Egerben található táblák felismerése.
  • Egri épületek felismerése.
  • Egri hírességek felismerése.
  • Kakukktojás, ki az aki nem egri születésű.
  • Egri utcanevek anno, és ma.
  • Egri keresztrejtvény.
  • Egri Várral kapcsolatos kérdések.
  • Gárdonyi Géza és az Egri Csillagokkal kapcsolatos kérdések.

A történelmi vetélkedő nagyon jó hangulatban bonyolódott, és a fenti kérdéscsoportok sok fejtörést okoztak a csapatoknak.

Az „Eger a Mi Városunk” vetélkedő helyezett csapatai:


1. helyezett: Dobó István Nyugdíjas Szervezet
2. helyezett: Egri Kertbarát Kör Egyesület
3. helyezett: Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet II. csapata


20190913_vetelkedo_03.jpg

A győztes csapat: Dobó István Nyugdíjas Szervezet


A fenti eredmények alapján 2020-ban az „Eger a Mi Városunk” történelmi vetélkedőt hatodik alkalommal a mostani győztes csapat, a Dobó István Nyugdíjas Szervezet fogja megrendezni.


Eger, 2019.09.14.
Lenkey János
Lenkey-s Bajtársi Egyesület

Nyomtatóbarát változat
„30 év-30 emlék” címmel alkotóművészeti pályázat, 2019. dec. 31-ig

20190821_beosz_palyazat.jpgA Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége megalakulásának 30. éves jubileuma alkalmából:

Alkotó művészeti pályázatot hirdet „30 év – 30 emlék” címmel.

 

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége 1990. február 27-én azzal a céllal jött létre, hogy a honvédelem iránt elkötelezett szervezetek számára megteremtse a közös képviseletet, összefogja a honvédelem ügyét támogató szervezetek tevékenységét, támogassa ezeket a szervezeteket.

A Pályázat célja: Az alkotások fejezzék ki a honvédelem iránti elkötelezettséget, a hagyományok tiszteletét, a bajtársiasságot, a közösségi értékek és közösségi szemlélet jelenlétét, jelenítsék meg az elmúlt 30 évben a Szövetség tevékenységét.

Pályázati kategóriák

Képzőművészeti alkotások (festmény, akvarell, kisplasztika),

Irodalmi alkotások (vers, novella),

Fotóművészeti vagy mozgókép alkotások

Pályázhatnak:

BEOSZ tagszervezetek tagjai,

BEOSZ tagszervezetekhez nem tartozó egyéni alkotók.

Pályázni egyénileg és csoportosan is lehet.

 

Pályázatok benyújtásának módja és határideje:

A pályázatokat jeligével ellátottan és a „30 év-30 emlék ” felirattal postai úton, elektronikusan lehet megküldeni, vagy személyesen eljuttatni a BEOSZ központi címére. A 15 x 25 cm-nél nagyobb alkotásokról pályázati anyagként fényképet vagy videó felvételt kell küldeni. A alkotások mellé csatolni kell rövid (legfeljebb fél oldalon) a pályázó által megfogalmazott gondolatokat.

Postacím: 1087, Budapest, Kerepesi út 29/B,

Email cím: beosz.iroda©gmail.com.

A beérkezés határideje: 2019. december 31.

Eredményhirdetés: 2020. február hónapban

 Bővebben: ...
Nyomtatóbarát változat
Lenkey tábornok festmény

Lenkey János tábornok
 
201907_lenkey_t_festmeny.jpg
Nyomtatóbarát változat
Október 6-ra szerveznénk buszos utazást

Kedves Lenkey-sek!

Beszámoló közgyűlésen felmerült egy javaslat, hogy október 6-ra közös autóbuszos kirándulást szervezzünk Aradra a 170. évfordulós megemlékezésre. Előzetesen szeretnénk felmérni, mekkora az érdeklődés, mert sürgősen kell a buszt és a szállást is foglalni.

A költségeket sem tudjuk még megmondani, de kb. 30.000 Ft körül lehet számítani egy kétéjszakás kaland esetén.

Az a valószínű, hogy egy éjszakára keresnénk csak szállást, október 5-re, szombatra.

Ezért kérjük, hogy adjátok tovább az infót, legyetek szívesek, és jelezzetek vissza május 25-ig legkésőbb, ha részt vennétek benne!

E-mail: sandor.munkacsi©gmail.com
Tel.:70-6196121

20190506_hirbe.jpg

Nyomtatóbarát változat
Honvéd egyenruhát öltöttek a diákok

A legendás Bem apóról és a kápolnai három hársfáról is szólt a vetélkedő
 
A város középiskoláit képviselő 3-3 fős csapatok neveztek be arra a történelmi vetélkedőre, amelynek a reformkor, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt a témája.
 
A vármúzeum Dobó bástyájában lezajlott szellemi párbaj résztvevőit a rendezők – a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete, a Dobó István Vármúzeum az Egri Vitézlő Oskola, és az Agria Kincs Kulturális és Sport egyesület – nevében Lenkey János, az 1848-as hős tábornok, tizennegyedik aradi vértanú családi leszármazottja köszöntötte. Ezt követően a 10-12 évfolyamos diákok Berecz Mátyás levéltáros, történész irányításával vágtak neki az elméleti és gyakorlati feladatok megoldásához. Egyebek között vaktérképen kellett megjelölniük a szabadságharc eseményeihez és meghatározó személyiségeihez kötődő helyszíneket, csapatzászlót kellet tervezniük, majd had- és kultúrtörténeti kérdések következtek. A vetélkedő ügyességi fordulójában airsoft pisztoly-lövészet, ágyúgolyódobás, majd a karddal való bánás tette próbára a diákokat. Élvezetes feladat volt az, amikor be kellett öltöztetni a csapat egyik tagját a korabeli honvéd egyenruhába a hozzá tartozó felszereléssel együtt.
 
A versenyben a Szilágyi Erzsébet gimnázium – Kesztyűs Viktória, Eszes Norbert és Holecz Bálint alkotta – csapata végzett az első helyen a Kossuth Zsuzsa és a Pásztorvölgyi gimnázium gárdája előtt.
 
A csapatok szereplését Papné Fejér Ingrid, muzeológus, történész, a zsűri elnöke értékelte, majd átadta a versenyzőknek az elért eredményeik alapján kiérdemelt díjakat.
 
Cikk: Szilvás István
(heol.hu)
 
Fotók: Szilvás István és Lenkey János

20190412_vetelkedo_008.jpg
 

További fotók a hír folytatásában....Nyomtatóbarát változat
Beszámoló közgyűlés 2019. 04. 26-án

FELHÍVÁS

Tisztelt Tagtársaim!


A Lenkey-s Bajtársi Egyesület az 2018. évi működéséről beszámoló közgyűlést tart 2019. 04. 26-án 17.00 kor, MH. 5. KIÉI tanácsterem.

(Eger, Hatvanas ezred u. 3.)


Napirendi pontok:

- beszámoló a 2018. évi programokról
- pénzügyi beszámolás a 2018. évről
- 2019. évi programok
- egyebek


Amennyiben 17.00-kor a tagság jelenléte nem haladja meg az 50+1% jelenlétet (27 fő) úgy a közgyűlést 17.30-ra újra összehívom, mely után a megjelentek többségi szavazatával döntünk!


Megjelenésetekre feltétlen számítok!


Tisztelettel:

Eger, 2018. március 22.

Munkácsi Sándor nyá. mk. alezredes.
elnök

Nyomtatóbarát változat
2019. április 12. Városi történelem verseny középiskolások számára

A dicsőséges tavaszi hadjárat
Városi történelem verseny középiskolások számára
 
A verseny meghirdetői és rendezői: Lenkey-s Bajtársi Egyesület, Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete, Dobó István Vármúzeum, Egri Vitézlő Oskola és az Agria Kincs Egyesület.
 
A verseny célja: a 15-18 éves korosztály érdeklődésének felkeltése a magyar hadtörténelem, a honismeret és helytörténet iránt. Fontos célkitűzés, hogy a múzeumi tárgyak, a történelmi örökségi helyszín és a katonai hagyományőrzők segítségével a történelmi múlttal való találkozást a résztvevők személyes élményévé tegyük.
 
Téma: a reformkor, forradalom és szabadságharc Magyarországon
 
A jelentkezés feltételei: a gimnáziumok és szakközépiskolák 10–12. évfolyamaiból szerveződött 3 fős csapatokat várunk elsősorban, de nem zárjuk ki a vegyes évfolyamokból alakult csapatok jelentkezését sem.
 
A nevezés módja: A honlapunkról letöltött nevezési lapot elektronikusan (aláírva és szkennelve) kérjük visszaküldeni.

A nevezés határideje: 2019. április 5. Nevezési díj nincs.

Felkészüléshez kötelező irodalom, ebből lesz a verseny:

Ajánlott irodalom:
 
A verseny menete: A verseny egy fordulós, a versenyzőknek elméleti, ügyességi és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk, melyek a középiskolai 10. évfolyam történelem tananyagára, kiemelten a reformkor, forradalom és szabadságharc témakörére épül. A felkészüléshez a témakörhöz kapcsolódó irodalom, képző és zeneművészeti ismeretek áttekintését is javasoljuk.
 
A verseny tervezett időpontja és helyszíne:
 
2019. április 12. (péntek)
Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya

A szervezők elérhetősége:
Munkácsi Sándor tart. ezredes, elnök
Telefon: 06 70 619 6121
Email: sandor.munkacsi©gmail.com

Honlap: https://mataszheves.hu/

Oldal:  «1 2 3 4 5 6 7 »