Üdvözlünk a Lenkey-s Bajtársi Egyesület weboldalán.

Olvasd el a történetünket...

Nyomtatóbarát változat
Jó hírek a Lenkey Társaságtól

Kedves Rokonság!
Bízom benne, hogy mindenki jó egészségnek örvend és megtalálja módját a lehűlésnek ezekben a meleg napokban is!
Egy gyors tájékoztató a közelmúlt eseményeiből.

Sikerült levetetnünk napirendről az egri önkormányzat a Lenkey udvart érintő átalakítási terveit legalábbis egy időre. A Lenkey udvar átalakítási koncepciója sokaknak nem nyerte el a tetszését, így nem voltunk egyedül ebben a folyamatban. Köszönöm János figyelemfelhívását, ami alapján egyesületeink egymásra hivatkozva és egymást erősítve tudtak lépni az elképzelés megállítása, felülvizsgálata ellen. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a város lépéseit.

Minden esetre jó volt látni, hogy az udvar 2017-es átnevezése - Lenkey udvarrá emelése - mennyire beitta magát az egri tudatba, szóhasználatba és mennyire szívügyévé vált  a helyieknek. A szobor és az azt körbevevő park a padjaival, virágaival az egri találkozások és a városi megemlékezések színterévé vált és a helyiek mondják, hogy olyan most mintha mindig is ilyen lett volna, pedig csak 5 év telt el az avatás óta. Jó tapasztalnunk ezt, és jó látni az emberek ragaszkodását ehhez az új szeglethez, ami már nem csak egy rövidebb út a sétáló utca és a Dobó tér között, hanem egy nyugodt kis tér a város kellős közepén. Bízunk benne, hogy sokáig így is marad.

Valami megmozdulni látszik a Lenkey ház ügyében is, ami a sorsát, leendő funkcióját illeti ennek a szép kis épületnek. Jánost megkereste az egri Vármúzeum, hogy tájékoztassanak minket elképzeléseikről. Felvéve a kapcsolatot a kijelölt muzeológussal tájékoztatott bennünket, hogy a Lenkey ház koncepció az ingatlan méreteinél fogva, vélelmezhetően nem a korábban elgondolt „magyar szabadság háza” koncepcióban (’48; ’56; ’89) találja majd meg küldetését, „csupán” a két Lenkey és az egri 48’-asok „otthona” lesz. Biztosítottuk a muzeológus kollégát, hogy mi minden megoldásnak örülünk és a mihamarabbi végleges felújítást támogatjuk a megfelelő funkció kialakításával, hogy a Lenkey ház elfoglalhassa helyét Eger város gazdag történelmi szövetében.

Tehát megvan a szándék, nagyon valószínű, hogy együtt van a tőke is és sikeres lesz a pályázat a megvalósításhoz. Ezen a ponton még nem jártunk. Most igen közelinek hat azon régi víziónk, hogy ezt a számunkra és Eger számára is oly fontos épületet országos hírű emlékhellyé tegyük, méltó képpen maradandó helyet kialakítva a két Lenkeynek, tetteiknek, példázatuknak és a ’48-as eszmének itt Hevesben is.

Elindult a központi gyűjtés, a múzeumi és irattári anyagok szemlézése, számbavétele, a kapcsolatfelvétel intézmény-és intézmény között, hogy végre kiallítható, megmutatható állapotba jusson a Lenkey hagyaték és a hozzá köthető kor tágabb és szűkebb emlékei, a Hadtörténeti Múzeum és Levéltártól, a Magyar Országos Levéltáron keresztül nem felejtve a kincsesbányának számító aradi ’48-as Ereklyemúzeum anyagáig. Szép kiterjedt munka lesz az egri Vármúzeum vezetésével és szakmai hozzáértésével, nem kétséges.

Ugyanakkor nekünk, mint a szűkebb és tágabb értelemben is vett Lenkey családnak is, mindannyiunknak komoly szerepe lehet abban, hogy ez a gyűjtemény a lehető legteljeseb lehessen, a lehető legtöbbet mutasson be a két híres Lenkeyből és koráról.

A segítségetekkel keresünk MINDEN olyan tárgyi és írásos emléket, ami értékes lehet és lajstromba kerülhet, hogy aztán a muzeológusok által beválogattassanak a kialakítandó és bemutatásra érdemes emlékek körébe. Lehetnek ezek régi eddig közgyűjteménybe, levéltárba be nem került levelek, könyvek, bibliák festmények, (Kováts Mihály képei a Lenkey család tagjairól, Károly „elveszett” portréja) bútorok, használati- és dísztárgyak, fotók az 1936-os újratemetésről, az egri szülőházról, vagy akár néhány tíz évvel ezelőtti megemlékezés képei is, MINDEN, ami ebbe a tárgykörbe sorolható. Legyetek kedves vegyétek a fáradtságot és nézzetek utána mi lehet értékes, fontos. A muzeológusok majd eldöntik, hogy nekik mi lesz az érdekes, mi ha tudjunk hozzuk őket zavarba a bőség áradatta.

FONTOS: A tárgyaikhoz érthető módon ragaszkodóknak jó hír, hogy a kialakítandó gyűjteménybe csak másolatokat fognak kihelyezni, az eredetiek maradnak addigi tulajdonosaiknál.

Figyelmeteket köszönve további szép nyarat kívánok, bízva egy enyhébb és csapadékosabb őszben, üdvözlettel,
Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület
Lenkey Péter
elnök
Nyomtatóbarát változat
A szabadságharc vértanúi és hősei puzzle csomag

A szabadságharc vértanúi és hősei puzzle csomag

20211021_puzzle.jpg
 
A képre, vagy alább kattintva rendelhető:
Nyomtatóbarát változat
Ünnepség után

Egerben Lenkey János honvéd tábornok szobránál.
 
Fotó: Lenkey János
 
20211019_lenkey_j_szobor.jpg
Nyomtatóbarát változat
Heves Megyei Hírlapban megjelent cikk

Az alábbi cikk a Heves Megyei Hírlapban jelent meg, Szilvás István jóvoltából.

20211012_hmh_cikk_k.jpg
Nyomtatóbarát változat
Lenkey-s Bajtársi Egyesület 20. jubileumi közgyűlése ünnepsége, 2021. 10. 09.

Helyszín: Egri SzC. Kossuth Zsuzsa Szakgimnázium
(a volt Lenkey János Katonai Kollégium és középiskola)

A Lenkey-s Bajtársi Egyesület 2021 októberében ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.

Az ünnepség, ünnepi közgyűlés keretén belül Munkácsi Sándor a Lenkey-s BE. elnöke köszöntötte az egyesület megjelent tagjait, valamint a BEOSZ megjelent vezetőit, Vilner Péter BEOSZ elnökh. urat, és Kőszegi Ferenc BEOSZ Észak-Magyarországi régió vezető urat.

Munkácsi Sándor egyesületi elnök felidézte az elmúlt 20 év emlékeit, történéseit. Megemlékeztünk az egyesületünk elhunyt Bajtársairól is néma tiszteletadással, akik már nem lehetnek köztünk.

Ezek után Vilner Péter elnökhelyettes úr köszöntötte az ünnepi közgyűlés résztvevőit, és kitüntetéseket adott át az egyesület elnökének és más tagjainak is.

Ezek után Munkácsi Sándor egyesületi elnök úr adott át díjakat a résztvevő vendégeknek, és egyesületi tagoknak.
Most először került kiadásra a Lenkey díj is, amit a Lenkey-s Bajtársi Egyesület újonnan alapított, és azon egyesületi tagok kapják, akik az egyesület érdekében végzett tevékenységükkel kiérdemlik.

A megemlékezés, és az elismerések átadása után a koszorúzások következtek.

Először a Kossuth Zsuzsa Szakgimnáziumban ( volt Lenkey Középiskola és Kollégiumban) lévő Lenkey emléktáblánál koszorúztunk, majd a KIEG – en lévő Lenkey szobornál, és végül a Kisasszony temetőben lévő Lenkey sírnál róttuk le tiszteletünket
A koszorúzás után közös ebéd következett, és ezután folytatódott a kötetlen beszélgetés és a közgyűlés. Az egész nap ünnepi eseménye szép időben és jó hangulatban telt el.

Eger, 2021. 10. 09.
Lenkey János

20211009_20ev_01.jpg
 
20211009_20ev_02.jpg
 
20211009_20ev_03.jpg
 
További fotok megtekintéséhez kattintson a Hír folytatására:Nyomtatóbarát változat
2021. október 6. Lenkey János fotói

Fotók: Lenkey János

20211006_lenkey_j_k.jpg
Nyomtatóbarát változat
Megemlékeztek a hősökről Heves megyében

Az aradi vértanúk emlékére szerveztek főhajtást és koszorúzást Egerben, a Lenkey-udvarban szerdán. Az eseményen az Egri Lenkey János Általános Iskola növendékei adtak ünnepi műsort. Ezt követően Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke felidézte a 172 évvel ezelőtt történteket, majd megkoszorúzták Lenkey tábornok szobrát.
 
 
Nyomtatóbarát változat
Idén is megemlékeztek az aradi vértanúkról - 2021.10.06.

Az emlékezés koszorúit helyezték el Egerben Lenkey János honvéd tábornok szobránál szerdán.
TVEger


Nyomtatóbarát változat
Egri Kisasszony temetőben

Egri Kisasszony temetőben felújítottuk a Lenkey János tájékoztató táblát.

2021. 09. 20.
Lenkey János

20210920_kisassz_tem_001.jpg
 
20210920_kisassz_tem_002.jpg
Nyomtatóbarát változat
2021. 10. 09. Meghívó a Lenkey-s Bajtársi Egyesület 20. éves évfordulójára

2021. 10. 09. Meghívó a Lenkey-s Bajtársi Egyesület 20. éves évfordulójára
 
20211009_meghivo_2.jpg
20211009_meghivo_1.jpg
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 »