Üdvözlünk a Lenkey-s Bajtársi Egyesület weboldalán.

Olvasd el a történetünket...

Nyomtatóbarát változat
Magyar Hősök emléknapja megemlékezések


A Magyar Hősök emléknapja alkalmából 2021. 05. 30-án Egerben tartottuk a következő megemlékezéseket, amelyről a fentiekben szeretnék tájékoztatást küldeni, és a mellékletben szereplő fotókkal bemutatni.

A megemlékezésen résztvevő egyesületek, szervezetek a következők:
- Lenkey-s Bajtársi Egyesület Eger
- Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület
- MATASZ HM-i szervezete
- Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány
- MATASZ HM-i szerv. II. világháborús hagyományőrző csoportja

A megemlékezések helyszínei a következők:
- Eger, Hatvani temető Cserey Ignác '48-as honvéd ezredes
- Eger  Kisasszony temető Lenkey János '48-as honvéd tábornok
- Eger Kisasszony temető Hősök temetője
- Eger Hősök emlékparkja  (világháborús emlékpark)

A fenti helyszíneken a résztvevő szervezetek képviselői koszorúztak, mécsest gyújtottak, és főhajtással tisztelegtek a Hősök emléke előtt.
Az egyes helyszíneken Munkácsi Sándor tar. ezredes a Lenkey-s BE. elnöke, és volt MATASZ HM-i elnök tartott rövid megemlékezést, beszédet.

Lenkey János
Eger, Lenkey-s Bajtársi Egyesület

20210530_hosoknapja_001.jpg
 
20210530_hosoknapja_002.jpg
 
20210530_hosoknapja_003.jpg
 
20210530_hosoknapja_004.jpg
Nyomtatóbarát változat
Lenkey János emlékezetének

A csend börtönében
(Lenkey János emlékezetének)
 
 
Mi történt? Mi ez a végtelen csend?
Se kürtök, se harci lovak nyerítése?
Zuhog rám a csend lavinája,
de a lelkemben nincsen béke...
Hiába fülelek, bilincs kattan
új rabok kezére, nyikorog a zárka,
ajtaját durva fegyőr kulcsra zárja,
az idő homokórája egyre csak pereg,
a lélek legbelül érzi a perceket,
és bennük hallja a vezényszót,
s a menetelő feszes katonalépteket...

 
A múlt madárszárnya itt repdes,
hű katonáim, bátor honvédek,
tudom,titeket keres,
s a harci képek tudathasadásom
repedt tükrében életre kelnek.
A csend már nem bénít, élettel telik,
és sorra megfejtem bénult némaságom
titkos üzeneteit...
 
 
Csendek, csendek, a zárka áporodott csendje
fojtogat, lakatra zárta lelkemet,
de te mellettem állsz, Uram, érzem,
s nem engeded elkallódni a nemes lelkeket,
akik a szabadságért áldozták életüket.
A hold ma éjjel a hősökről énekel,
valahol... messze... tábortüzek gyúlnak,
trombita szól, a honvédeknek takarodót fújnak...
Minden elcsendesült, kívül, belül,
a kapuban egy daliás tölgyfa vigyázzban áll,
megemeli kalapját s a hősöknek szalutál...

 
Csatáné Bartha Irénke
Nyomtatóbarát változat
Csendes megemlékezés

Csendes megemlékezés március 15-én.

20210315_megeml_001.jpg


Hősök temetőjében lévő honvéd altiszt:
20210315_megeml_002.jpgNyomtatóbarát változat
Lenkey János 1848-49-es honvéd tábornok hagyatéka

Lenkey János 1848-49-es honvéd tábornok hagyatéka, az Egri Magazin márciusi számában:

202103_egri_magazin_01.jpg


202103_egri_magazin_02.jpg

 
Nyomtatóbarát változat
HM oltási protokoll

Tisztelt Katonák! Honvédelmi Alkalmazottak!
Tisztelt Munkatársak, Nyugállományú Bajtársak!
Kedves Katona Hozzátartozók!
 
A koronavírus elleni védekezésben fontos, régen várt mérföldkőhöz érkezett az ország. Az elérhető és engedélyezett vakcinákkal az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók oltását követően – az Operatív Törzs által meghatározott oltási ütemterv szerint – hamarosan megkezdődhet az Önök immunizálása is.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése bár a járvány kezdetén bevezetett szigorú rendszabályokkal igyekezett mindent megtenni az állomány egészségének megóvása érdekében, de mindezek ellenére, több mint 4000 munkatársunk fertőződött meg. Jelentős részük már meggyógyult, de három munkatársunkat - egy önkéntes tartalékos katonát és két honvédelmi alkalmazottat – sajnos örökre elveszítettük.
 

Tisztelt Katonák! Hölgyeim és Uraim!

Számunkra elsődleges fontosságú, hogy minél előbb megkezdődhessen az Önök oltása.
Tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium oltási protokollja követi a kormány oltási stratégiáját. Ennek megfelelően az egészségügyben dolgozók kaphatták meg elsőként a vakcinát, köztük azok a katonák és egészségügyi alkalmazottak, akik a Honvédkórházban, a védelem-, illetve a csapategészségügy területén látják el feladataikat.

A honvédelmi tárca a teljes személyi állomány részére biztosítani fogja az immunizálás végrehajtását. Ezért a Magyar Honvédség több változatot dolgozott ki az oltások beadására, amelyet alapvetően a vakcinák rendelkezésre állása határoz majd meg.

Készen állunk arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes, aktív szolgálatot ellátó állományának oltása – beleértve az aktív szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonákat is – országszerte egyidőben, 22 oltóponton, 95 oltóhelyen, rövid idő leforgása alatt megtörténhessen.
Az oltási sorrendet tekintve most azok a katonák kaphatják meg a védőoltást, akik a közeljövőben kezdik meg külszolgálati, vagy missziós feladataikat.

Őket követi a járványügyi védekezésben résztvevő és a kiemelt honvédelmi feladatokat, illetve az ország biztonságát garantáló készenléti szolgálatokat ellátó katonák oltása.
A személyi állomány további tagjainak immunizálása az Operatív Törzs által jóváhagyott ütemterv szerint történik, a korábbiakban már említett, kizárólag a Magyar Honvédség által működtetett 95 oltóhely egyikén.
Az oltás önkéntes és ingyenes, azonban az előzetes regisztráció mindenképpen szükséges, amit a
 
 
oldalon tehetnek meg.

Mindenkit arra kérek, minél előbb regisztráljanak a megadott címen!
 
Tisztelt Nyugállományú Bajtársak!
Kedves Katona Hozzátartozók!

A honvédelmi tárca nem csupán az aktív állományról kíván gondoskodni, hanem önökről is. Együttműködve a nyugállományú egyesületekkel, valamint a honvédségi érdekképviseleti szervezetekkel, kiemelt figyelmet kívánunk fordítani azokra a nyugállományú katonákra és volt honvédségi dolgozókra, akiknek segítségre lehet szükségük az informatikai eszközök használatában.

Önök az előzetes értesítést követően a területileg kijelölt oltóponton fogják a vakcinát megkapni. Fontos, hogy minél előbb regisztráljanak, hogy a többi magyar állampolgárhoz hasonlóan, az illetékes kórházi oltópontokon, valamint a háziorvosi rendszeren keresztül hozzájussanak a szükséges információhoz, hogy HOL és MIKOR kaphatják meg a védőoltást.
 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Hosszú út vezetett idáig, hogy – egyelőre a védekezés további fenntartása mellett - megkezdhettük a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet felszámolását.

Köszönettel tartozunk a védekezésben résztvevőknek azért az áldozatos munkáért, amit nap mint nap végeznek a magyar emberek életének megmentéséért és az ország működőképességének megőrzéséért.
Ebben a helytállásban jelentős szerep hárult a Magyar Honvédség katonáira is, akik a feladatokból számtalan formában vették ki részüket.

Köszönjük az ország lakosságának fegyelmezett, utasítást követő magatartását, türelmét és támogatását, amelyet katonáink és a Magyar Honvédség irányába tanúsítottak.

Arra kérem Önöket, hogy mindenki a maga területén tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a járványhelyzetet közös erővel és összefogással, minél előbb felszámolhassuk. Tartsuk be a rendszabályokat, az utasításokat, oltassuk be magunkat, mert csak így leszünk képesek legyőzni a vírust, és visszatérni a megszokott mindennapi életünkhöz.


Budapest, 2021. február 02.
 
Tisztelettel:
Benkő Tibor
 
 
 
 
Nyomtatóbarát változat
Jogsegélyszolgálat BEOSZ

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetség Operatív Elnöksége határozat alapján 2020. december 1-jétől Jogsegélyszolgálatot indít, amelyet dr. Nádasdy József ügyvéd, a Szövetség jogi szakértője végez.
 
A Jogsegélyszolgálat keretén belül a BEOSZ tagsági kategóriái részére [alap tagszervezetek, tagszövetségek és egyéb bajtársi közösségek, pártoló tagszervezetek, és tagszövetségek, tiszteletbeli tagszervezetek és tagszövetségek vezetői és tagjai (továbbiakban: tagok)] szóbeli tanácsadáson alapuló jogi segítség igénybevételére van lehetőség térítésmentesen.

 
működése: minden hónap második kedd 10.00-12.00
helyszíne: alapvetően telefonon történő tanácsadás, szükség esetén, előre egyeztetve 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b., BEOSZ iroda
 
Elérhetőségek a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnökségénél.
 
 
Jogi segítségnyújtás keretében nyújtott tanácsadás
 
- polgári jogi,
- társasági jogi,
- egyesületi jog
 
alapvető kérdéseire terjed ki, amely átfogja a tagok szervezeti életében felvetődő problémákat, jogi természetű kérdéseket.
 
A Jogsegélyszolgálatot igénybe vevő tájékoztatást kap az ügyre vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezésekről, a lehetőségre álló jogérvényesítési módokról, azok anyagi és eljárási szabályairól.
 
A tájékoztatás kiterjed arra, hogy a tényállás alapján az ügy milyen tárgykörbe körbe tartozik, az ügy megoldására vonatkozóan milyen megoldás létezik, milyen jogi eljárás keretében oldható meg (mi a jogérvényesítés fóruma, pl.: bírósági eljárás, hatósági eljárás, mediáció, stb).
 
 

Milyen ügyekben nem kérhető jogi tanácsadás?
Jogi segítségnyújtás esetén a támogatás igénybevétele nem terjed ki az alábbi esetekre:
  • szerződés készítésére (kivéve, ha a szerződést kötő felek közösen kérik a támogatást, és mindegyikük vonatkozásában fennállnak annak a feltételei),
  • olyan jogügylet tárgyában, amelyben a jognyilatkozatot csak ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett okiratba vagy közjegyzői okiratba foglaltan lehet tenni (kivéve, ha a jogügylet a fél és családja lakhatását szolgáló ingatlan elidegenítése vagy megterhelése),
  • személyes ügyek esetében.
Nyomtatóbarát változat
Mindenszentek napján Lenkey János sírjánál

Mindenszentek napján Lenkey János sírjánál
 
 
20201101_lenkeysir_002.jpg
 Nyomtatóbarát változat
Képes beszámolónk október 6-ról

A Lenkey szobornál és sírnál tartott megemlékezésekről.
 
Fotó: Lenkey János

20201006_leneky_szobor_013.jpg
 Nyomtatóbarát változat
Az aradi vértanúkra emlékeztek - Eger TV

Az egri születésű Lenkey János honvéd tábornokra és az aradi tizenhármakra emlékeztek október 6-án délelőtt a belvárosban. Az önkormányzat, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesülete és a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, valamint városi intézmények vezetői, iskolák, és az egri pártok képviselői rótták le tiszteletüket október 6-án a Lenkey János szobornál.
 
Nyomtatóbarát változat
Egerben is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Az egri városvezetés a Lenkeys Bajtársi Egyesülettel és az Egri Lenkey János Általános Iskolával megemlékezését tartott az aradi vértanúk emlékére kedd délelőtt.

 
Az esemény fényét az általános iskola diákjai emelték műsorukkal. A Lenkey udvarban tartott ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, felidézve a jelenlévők előtt a százhetvenegy évvel ezelőtti eseményeket. Méltatta a tizenhárom mártírhalált halt férfi kitartását, hősiességét és hazafias érzelmeit említve, hogy közülük jó néhányan nem magyar ajkúak voltak. Ennek ellenére mégis életüket áldozták az ügyért, hiszen a szabadság oldalán álltak.

Képgaléria: Az aradi vértanúkra emlékeztek Egerben


Valamennyi Egerben aktív szervezet képviselője megjelent, hogy koszorúval és főhajtással emlékezzen a szabadságharcos vértanúk emléke előtt a városvezetés által szervezett megemlékezésen. Lerótta tiszteletét Eger önkormányzata, a Heves Megyei Kormányhivatal képviselői pedig az Egri Járási Hivatallal együtt helyeztek el el koszorút. Tisztelgett a hősök előtt többek között a Fidesz egri szervezete, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület, a Magyar Honvédség megyei szervezete közösen a Wigner Jenő Műszaki Informatikai Technikum Szakképző Iskola Gimnázium és Kollégiummal, az Egri Lenkey János Általános Iskola, a Megyei Vitézi rend Egri Székkapitánysága, a Szent György Lovagrend, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a Heves Megyei Szakképzési Centrum és a Gárdonyi Géza Színház társulata.


Forrás:

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egerben-is-megemlekeztek-az-aradi-vertanukrol-2914936/

Oldal:  «1 2 3 4 5 6 7 8 »