Üdvözlünk a Lenkey-s Bajtársi Egyesület weboldalán.

Olvasd el a történetünket...

Nyomtatóbarát változat
Meghívó október 6-ra

Meghívó az október 6-i szoboravatóra.

20171006_meghivo.jpg
Nyomtatóbarát változat
Idén kétszáztíz éve született Lenkey János

Cikk a heves Megyei Hírlapból:

20170907_hmhirlap_.jpg
Nyomtatóbarát változat
Méltó helyen a Lenkey-szobor - HEOL.hu

A belvárosi általános iskola 1988 óta viseli az 1848/49-es szabadságharc hős tábornoka, Lenkey János nevét. Az épület folyosóján díszfal őrzi a 14. aradi vértanú emlékét. Itt, a nyári szünet idején meg­újuló részen kap helyet a névadó mellszobra, amelyet a tanévzá­rás előtt adtak át az iskola közösségének a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület képviselői. Az egyesület az idén – a város önkormányzatának egyetértésével és támogatásával – születésének 210. évfordulója alkalmával méltó módon kíván megemlékezni az egri származású honvéd tábornokról. Ennek jegyében az aradi vértanúk napján tartandó ünnepségen avatják majd fel Lenkey János szobrát. Az alkotást Kutas László szobrászművész készítette.


– Izgalmas feladat volt megfejteni a tábornok egyéniségét, s ennek alapján olyanná formálni a szobrot, mint amilyen az életben volt – árulta el a művész.


– Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen patinás, a Lenkey nevét viselő, s az emlékét ápoló iskolában méltó helyre kerül ez a szobor. Ezért döntöttünk a másolat átadása mellett – mondta Lenkey Péter, az adományozó egyesület elnöke.


20170622_lenkeys_szobor.jpg

Forrás: http://www.heol.hu/heves/kozelet/melto-helyen-a-lenkey-szobor-732458/

 

Nyomtatóbarát változat
Eger TV: Történelemverseny az '56-os forradalomról - 2016.12.16.

A Lenkey-s Bajtársi Egyesület középiskolásoknak szánt történelmi vetélkedővel csatlakozott az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójához. A programon hat csapat vett részt, a versenyt a szilágyisok nyerték.


Nyomtatóbarát változat
Az 1956-os forradalmi események helyi hősei előtt hajtottak fejet

A városban hatvan éve eldördült sortűz helyszínén koszorúztak a múlt hét végén annak a vetélkedőnek a résztvevői, amelyet a Lenkey-s Bajtársi Egyesület rendezett középiskolás diákoknak.

Az eseményen Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, az egyesület elnöke köszöntötte a Szilágyi gimnázium, a Wigner, az IQ középiskola és az Érseki Szent János Kollégium csapatát.

További fotók:
icon15.png2016. 12. 16. Történelmi vetélkedő középiskolásoknak, tanári és Lenkey-s Bajtársi est és közgyűlés

20161216_vetelkedo.jpg
Korabeli egyenruhát és fegyvereket mutattak be a hagyományőrző tartalékosok FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

Az 1956-os forradalmi események ismeretéből versengő fiatalok először megnézték a Média Eger Kft. által készített „Tenni és tűrni" című dokumentumfilmet, majd a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozata képviseletében a nemzetőrök piros-fehér-zöld színű karszalagját viselő Jásdi Balázs főhadnagy és társa korabeli egyenruhát és fegyvereket mutatott be a versenyzőknek, akik hat fordulóban adtak számot történelmi tudásukról. A zsűri elnöke, Pekk György ny. alezredes, a Lenkey tábornok nevét viselő egykori katonai kollégium igazgatóhelyettese a Szilágyi Erzsébet Gimnázium csapatát hirdette ki győztesnek.

A vetélkedő után tartották meg a több mint 50 tagot számláló egyesület évzáró közgyűlését, amelyen a kollégium 30 egykori tanára, diákja és dolgozója vett részt.

Cikk: Szilvás István
Forrás:
http://www.heol.hu/heves/kozelet/az-1956-os-forradalmi-esemenyek-helyi-hosei-elott-hajtottak-fejet-699255
Nyomtatóbarát változat
Tanári és Lenkey-s Bajtársi est-közgyűlés 2016. 12. 16. 17.00-tól.

Tanári és Lenkey-s Bajtársi est és közgyűlés 2016. 12. 16. 17.00-tól.
A közgyűlésen az alapszasbály kiegészítésre kerül.

Helye: Nemzeti Kávéház Eger.

Jelentkezni lehet
Munkácsi Sándornál - 06-70/6196121 és
Pekk György alezredes úrnál - 06/204367840.

Nyomtatóbarát változat
Tisztelt egri Polgárok, egri Cégek, Vállalkozások!

A 2017 – es esztendő – egy emlékezetes évforduló lesz, mert ebben az évben ünnepeljük az Eger város híres szülöttjének – LENKEY JÁNOS 1848 -'49 –es honvéd tábornok – születésének 210.-ik évfordulóját.

Ebből az alkalomból – az Eger Város Vezetésével egyeztetve és egyetértésben szeretnénk méltóan megemlékezni az 1850. február. 7.-én az aradi várbörtönben mártírhalált halt Lenkey János honvéd tábornokról.

lenkey_t.jpgA megemlékezés sorozat részeként a Lenkey János egri szülőháza felújításra kerül (az épület az egri Széchenyi út és a Kováts János út kereszteződésében található). A szülőházban egy közösségi házat, szabadságházat, múzeumot alakítanak ki, melyben helyet kapna a Rákóczi szabadságharc, az 1848 - '49- es szabadságharc, az 1956 – os szabadságharc emlékei, relikviái.

A másik kiemelkedő esemény lenne – egy a Lenkey János honvéd tábornokról mintázott és készített köztéri nagyméretű bronz szobor felavatása. Az Eger Város Vezetésével (Polgármester Úrral) egyeztetve a Lenkey szobor a jelenlegi Belvárosi udvar pihenő részén kapna helyet, mely a szobor felállítása, felavatása után „LENKEY udvarként" funkcionálna tovább. (A Lenkey János honvéd tábornokról mintázott bronz szobor készítése szépen halad)

A fent leírtakkal Eger Város egy régi elmaradást pótolna, és méltó helyre kerülne Lenkey János honvéd tábornok tevékenysége, emléke.

Aki a fentiek alapján leírtakat magáénak vallja, egyetért a Lenkey János tábornok születésének 210.-ik évfordulójának méltó meg ünneplésével, valamint a Lenkey köztéri szobor felállításával, és anyagilag is szeretné támogatni – e nemes célt a szobor elkészítését, az keresse az alant leírt kapcsolattartót. (Aki a szobor kivitelezését 50.E.ft. összeggel támogatja, a szobor talapzatára támogatóként felkerül)

Kapcsolattartó neve: Lenkey János Eger, Tel: 30/540-3286

A Lenkey családi egyesület: Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület

Számla sz: 12010628 – 00178570 - 00100009

Nyomtatóbarát változat
2016. december 16. Történelmi vetélkedő középiskolásoknak

FELHÍVÁS
Tisztelt Intézményvezető Asszony/Intézményvezető Úr!

A Lenkey-s Bajtársi Egyesület is csatlakozik az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett program sorozathoz (a már hagyományosnak nevezhető módon).

Középiskolás tanulók háromfős csapatainak az 1956-os forradalomról történelmi vetélkedőt HIRDETÜNK, melynek ideje 2016. december 16.

Helye: Nemzeti Kávéház (Tábornok ház, Katona tér)
Jelentkezési határidő: 2016. december 10.

A jelentkezés feltétele a kitöltött TOTÓ beküldése az alábbi címre!
download_32.png 2016. december 16. Történelmi vetélkedő TOTÓ - letöltés itt!
(Lenkey-s Bajtársi Egyesület, 3300 Eger Gyóni Géza utca 19. vagy, sandor.munkacsi©gmail.com)

FELKÉSZÜLÉSHEZ AJÁNLOTT IRODALOMJEGYZÉK:
Herbert-Martos-Moss-Tisza: TÖRTÉNELEM 6 1914-től 1990-ig (285-294-ig)
NAGY KÉPES MILLENNIUMI ARCKÉPCSARNOK RUBICON-AQUILA- KÖNYVEK: Rainer M. János: Nagy Imre (348–355. oldalig)
KÖZÉPISKOLAI TÖRTÉNELEM TANKÖNYVEK, ATLASZOK

PROGRAM:
2016. dec. 16.
10.00 ELŐADÁS (Nemzeti Kávéház)

11.30 VETÉLKEDŐ
13.00 EREDMÉNYHÍRDETÉS
13.30 EBÉD (Nemzeti Kávéház)

Tisztelettel.
Eger, 2016. november 19.
Munkácsi Sándor nyá. mk. alezredes.
elnök
Nyomtatóbarát változat
Az aradi vértanúkra emlékeztek Egerben

Az egri születésű Lenkey Jánosra, az aradi tizenhármakra emlékeztek a Kisasszony temetőben. Az eseményen a városi civil szervezetek és az iskolák képviselői koszorúzták meg a honvéd tábornok sírját.Fotók: icon15.png2016. 10. 06. Az aradi vértanúkra emlékeztek Egerben

Cikk:
http://www.heol.hu/heves/kozelet/hoseinkre-emlekeztek-megyeszerte-687428

Fotók: http://www.heol.hu/galerialp/77194

Nyomtatóbarát változat
Készek a tervek a Lenkey-ház felújítására

Kiírták már a tervezői pályázatot a Szabadság-ház projektre, amire immár több ajánlat is érkezett, jelenleg éppen zajlik az egyeztetés ezekkel kapcsolatban – tudtuk meg ifj. Herman Istvántól, a megyeszékhely önkormányzatának alpolgármesterétől, amikor arról érdeklődtünk, hogy áll jelenleg a hányattatott sorsú Lenkey-ház felújítása.

– A TOP-os és a Modern Városok Program forrásain kívül még megjelent további két pályázati lehetőség, mégpedig az Angyal István Program és a Dicsőségpont, amelyek az önkormányzatnak is felkeltették a figyelmét. Sajnos, egyik pályázattal sem lehet túl nagy összeget elnyerni, de a 15 millió forintos Angyal-programot azért mi is megcélozzuk – tájékoztatott ifj. Herman István, aki lapunknak azt is elmondta: az idei esztendőben lesz az 1956-os forradalom 60. évfordulója, és szeretnék arra az időpontra, tehát október 23-ra időzíteni a Szabadság-ház megnyitóját. Nagyon reméli, hogy sikerül a megvalósítás.

Mint azt korábban megírtuk: nem múzeumot, hanem közösségi teret szeretne létrehozni a jövőben az egri önkormányzat a Lenkey-házból.A házban lenne kiállítás a szabadságharcok idejéből, de főleg az ifjúságnak, iskolai osztályoknak és a történelemszeretőknek kedveznének. Több ismeretterjesztő előadást, megemlékezést szerveznének e különleges helyszínre.

A Lenkey-házba tervezett kiállítás munkálatait a Dobó István Vármúzeum (DIV) szakemberei felügyelnék. A tárlaton Eger és a magyar szabadságküzdelmek emlékeit mutatnák be, Rákóczitól az 1848/49-es szabadságharcon és az 1956-os forradalmon át a rendszerváltásig.

– A vármúzeumnak sok ilyen jellegű emléke van, két egri vonatkozású Kossuth-levél, de Knézich Károlytól és Lenkey Jánostól is vannak műtárgyaink. Plakátokkal, kisebb tárgyi emlékekkel is rendelkezünk. Ám ez nem elég egy nagy ívű tárlathoz. A Szabadság-ház létrehozását gyűjtéssel szeretnénk társadalmasítani. Kérjük a lakosságot, hogy ha rendelkeznek e korokból emlékekkel, akkor azokat juttassák el hozzánk.

Nemcsak eredetieket, másolatokat is elfogadunk, mi több, ötletekre is számítunk az érdeklődőktől – közölte Berecz Mátyás.Bujdosné dr. Pap Györgyi, a DIV szakmai igazgató-helyettese elmondta: eddig két felajánlás érkezett, valamint jelentkezett a Lenkey Egyesület is.

Forrás: http://www.heol.hu/heves/kozelet/keszek-a-tervek-a-lenkey-haz-felujitasara-657542
Oldal:  «1 2 3 4 5 6 7 8 »