Üdvözlünk a Lenkey-s Bajtársi Egyesület weboldalán.

Olvasd el a történetünket...

Nyomtatóbarát változat
Vetélkedővel emlékeztek Egerben a nagy háború centenáriumára

Az ünnepség koszorúzással kezdődött a Hatvanas ezred emlékművénél, melyen Munkácsi Sándor nyugállományú mérnök alezredes, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke emlékezett a Nagy Háború egri ezrede, a császári és királyi 60. gyalogezred hős katonáira. Felidézte: már 1915-ben megkezdték a gyűjtést a tisztek és a legénység tagjai között, hogy emléket állíthassanak a hősi halált halt bajtársaiknak. Sajnos a gazdasági válság hatására az összegyűjtött pénz elértéktelenedett, és csak 1932-ben avatták fel Kienle György szobrászművész alkotását, hogy hirdesse az ezred hőseinek vitézségét.

icon23.pngFotógaléria ide kattintva elérhető!


A Honvédelmi Minisztérium koszorújának elhelyezése után Kovács Géza, az Első Világháborús Programiroda irodavezető-helyettese tartott előadást az első világháborúról a történelmi vetélkedőre érkező diákoknak. Kitért a háború kirobbanásának körülményeire és az Osztrák−Magyar Monarchia csapatainak jelentősebb ütközeteire.

20141121_eger_megemlekezes_01.jpg

A délelőtt fegyvertechnikai bemutatóval folytatódott, melynek során a tanulók Jásdi Balázs, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály hagyományőrző munkatársa és kollégája jóvoltából megnézhették a korabeli katonai viseletet és kezükbe vehették a fegyvereket.

A háborús éveket feldolgozó történelmi vetélkedőn kilenc középiskolás csapat mérte össze tudását. A verseny 8 írásbeli fordulóját szóbeli feladatok követték, melyek közül az egyik legérdekesebb egy korabeli levél megírása és felolvasása volt.

A megszerzett pontok és a zsűri tagjainak – Nagy Gábor alezredes, a Lenkey János Honvéd Gimnázium egykori igazgatója, Kovács Géza, a programiroda irodavezető-helyettese, Jásdi Balázs a HM TKHKF munkatársa – döntése alapján a verseny győztese a Neumann János Középiskola és Kollégium diákjainak csapata lett.

20141121_eger_megemlekezes_02.jpg

Forrás: www.honvedelem.hu